Subdomæner og tilknyttede domæner

Opdateret August 3rd, 2023

Artiklen tager udgangspunkt i Linux-webhoteller men tilknyttede domæner og subdomæner fungerer på samme måde på Windows.

Almindeligt webhotel

Diagrammet herunder viser, hvordan et domæne normalt fungerer i samarbejde med et webhotel.

Når du ser fx. domæne.dk - Linux Hotel i forhandlerpanelet er domænet domæne.dk automatisk tilknyttet. 

Når man besøger domæne.dk som peger på den pågældende webserver, ved serveren, hvilket indhold der skal vises.

Vhosts

Webserveren har indstillinger i filer kaldet Vhosts. Indstillingerne definerer blandt andet, hvilke filer der skal vises, hvis man besøger et bestemt domæne. 

Når man besøger domæne.dk tjekker webserveren, hvad den skal gøre i serverens Vhost-filer. For domæne.dk vil serveren se at det er indholdet i mappen /var/www/www.domæne.dk/www/ der skal vises. Det er også den mappe vi kalder webroden for domæne.dk

 

Tilknyttede domæner

Produktet "Tilknyttet domæne" er faktisk slet ikke et domæne. 

Et tilknyttet domæne er udelukkende tilknytningen af et domæne til et eksisterende webhotel.

 

Med andre ord er et tilknyttet domæne bare en indstilling på webserveren som fortæller serveren at det tilknyttede domæne har noget med et andet domæne på serveren at gøre.

Eksempel
Diagrammet nedenfor viser hvad der sker hvis man besøger nytdomæne.dk som er tilknyttet til domæne.dk

Fordi nytdomæne.dk er oprettet som tilknyttet domæne til domæne.dk - Linux Hotel kan serveren se i dens Vhosts at indholdet der skal sendes tilbage til besøgende ligger i /var/www/domæne.dk/www/ - Altså den mappe der er oprettet til webhotellet ved webhotellets oprettelse. 

Besøgende for både nytdomæne.dk og domæne.dk vil altså vise præcis samme indhold. 

Når man tilknytter et domæne til et webhotel kan man også vælge en anden mappe end www. Hvis man fx. vælger mappen ny vil man se indholdet af /var/www/www.domæne.dk/ny når man besøger nytdomæne.dk og /var/www/www.domæne.dk/www når man besøger domæne.dk

 

Subdomæner

Et subdomæne i DNS er fx. test.domæne.dk.

Når du opretter et subdomæne på et webhotel er det egentligt ikke det samme. På samme måde som et tilknyttet domæne ikke er et domæne.

Ved at oprette et subdomæne på et webhotel kan du definere, hvilket indhold der skal vises fra webhotellet når subdomænet besøges. I princippet fungerer det præcis ligesom et tilknyttet domæne.

Hvis du opretter subdomænet test.domæne.dk på domæne.dk - Linux Webhotel og vælger mappen /test vil besøgende af test.domæne.dk få vist indholdet af /var/www/www.domæne.dk/test i stedet for /var/www/www.domæne.dk/www

Husk altid at både tilknyttede domæner og subdomæners DNS altid skal pege ind på det pågældende webhotel for at fungere.

Du finder både IP-adressen til webhotellet og muligheden for at oprette sub- og tilknyttede domæner på produktsiden for webhotellet i forhandlerpanelet.

Var denne artikel hjælpsom?