FlexVPS og kommandolinjer

Opdateret June 3rd, 2024

Til brug af din Flexvps der kører Linux (CentOS, Ubuntu, Debian osv.) 

I denne artikel giver vi en basal forklaring på disse termer og hvordan man bruger kommandolinje og SSH på dit Linux system. Denne artikel er ikke beregnet til at dække alle muligheder for kommandolinje i detaljer.

Det kan fx være kommandoer til at åbne eller redigere en konfigurationsfil for eksempel, eller udføre kommandoer som at genstarte software eller din FlexVPS. Et eksempel på en kommandolinje, du måske allerede er bekendt med, er 'kommandoprompten' i Windows eller 'terminalen' til MacOS.

Til brug af kommandolinje kan du også bruge vores VPS-konsol. I denne vejledning antager vi, at du vil bruge SSH til Linux.


Hvad er SSH?

SSH står for Secure Shell og er et netværksprotokol, der tilbyder en (relativt) sikker måde at oprette forbindelse til en computer eller server på afstand.
På vores VPS-platform bruger du SSH til at lave en forbindelse fra din computer med din Linux VPS og til at styre din VPS ved hjælp af kommandolinje.
 

Hvordan bruger jeg / opretter forbindelse over SSH?

Alle kontrolpanelinstallationer (DirectAdmin, Plesk og cPanel) og de fleste af de OS'er, vi tilbyder, kommer med en SSH-server', eller tilbyder muligheden for at installere en SSH-server under installationen af din VPS. Installation af en SSH-server falder derfor uden for denne manuals omfang.

SSH via Windows

Til brug af SSH i Windows anbefaler vi gratis programmet Putty. 
Du kan downloade Putty her

Åbn Putty efter installationen. Du vil derefter blive mødt af skærmen nedenfor.

Putty oversigt

Udfyld følgende felter:

Hostname: Brug din VPS's IP-adresse her.

Port: Standard er port 22. Vi anbefaler at sætte en anden port for SSH, fordi mange bots forsøger at trænge ind i din VPS gennem port 22.

Saved sessions:  Indtast et navn for din FlexVPS i dette felt.

Save: Klik på 'Gem' for at gemme indstillingerne. I fremtiden vil du kunne vælge navnet på din VPS direkte, så alt ikke skal tastes igen.

Åbn: Denne knap tillader dig at starte SSH-forbindelsen med din VPS.

Når forbindelsen er lavet med din VPS, bliver du først bedt om at logge på. I Putty vil du se, at du indtaster dit brugernavn, men dit kodeord er skjult under indtastningen (det vil fungere). Du vil indtaste dit kodeord, på trods af ikke at se det, og næste trykke på 'enter'.

Tip: Hvis du vil indsætte kommandoer nævnt i vores artikler kan du vælge og kopiere dem (ctrl + c). Derefter indsætter du dem i Putty ved at klikke på højre museknap.


 

SSH i MacOS / Linux

MacOS og Linux har allerede en SSH-klient indbygget i de respektive OS. Du kan bruge SSH ved at gøre brug af terminalen. Du kan finde terminalen i 'finder' > 'applikationer' > 'utilities' (supportværktøjer), eller i bunden i din Dock, med følgende kommando:

ssh -p 22 <username>@123.123.123.123

 

22 er portnummeret.

Erstat <username> med dit faktiske brugernavn. Bemærk venligst at i DirectAdmin, Plesk og cPanel kan 'root’-brugeren ikke logge ind via SSH.

Erstat 123.123.123.123 med den aktuelle IP på din FlexVPS


Hvordan bruger jeg kommandolinje?

 

Når du er forbundet, kan du gå i gang med at bruge kommandolinjen:

Sudo

En Linux VPS har en root-bruger. Root-brugeren har fuld adgang og rettigheder til din VPS's operativsystem, i modsætning til andre brugere (medmindre det udtrykkeligt er konfigureret).

Mange kommandoer kan kun udføres af en root-bruger. For at kunne udføre kommandoer som root-bruger, mens du er forbundet til en anden bruger via SSH, bruges 'sudo’-kommandoen, som står for 'super user do’.

Du placerer 'sudo’ foran kommandoen, du vil udføre, for eksempel:

sudo firewall-cmd --reload

Der anmodes derefter om en adgangskode fra root-brugeren, før kommandoen faktisk udføres.


 

Skift over til root-brugeren

Alternativt kan du skifte fra standardbruger til root-bruger, når du er forbundet via SSH ved at indtaste kommandoen:

su root

Hvis din brugerkonto har root-privilegier, kan du også bruge kommandoen:

sudo su

Du behøver derefter ikke længere at placere 'sudo’ foran de kommentarer, du udfører. Med 'exit’-kommandoen kan du skifte tilbage til brugeren, som du oprindeligt forbandt til din VPS med.


Installation af pakker

Linux OS'er bruger 'pakker’ til at installere software på din VPS. Pakker er komprimerede containere, som du kan sammenligne med .zip-filer, men som indeholder ekstra muligheder som installationsinstruktioner for dit operativsystem.

Du kan installere sådanne pakker fra kommandolinjen. Afhængigt af dit OS gør du dette med følgende kommando:

CentOS:

sudo yum install package

Debian:

sudo apt-get install package

Ubuntu:

sudo apt-get install package

FreeBSD:

sudo pkg install package

Ved en faktisk installation erstatter du 'package’ med det faktiske navn på den pakke, du ønsker at installere.


Linux teksteditorer: Nano og Vim

I mange artikler justerer du indholdet af dine konfigurationspakker, for eksempel .conf-filer. I så fald vil du se, at 'nano’ eller 'vim’-kommandoen bruges. Begge er teksteditorer, og hvilken du bruger er et spørgsmål om personlig præference. 

 


Nyttige kommandoer

Vi anbefaler at vedligeholde en fil på din computer til reference med nyttige kommandoer. Nedenfor er nogle af dem, som vi også vil fortsætte med at udvide. Hvis du gerne vil se flere kommandoer tilføjet eller ønsker at se flere emner dækket om kommandolinje, så sørg for at lade os vide i et svar på denne artikel!

reboot: Genstarter din VPS.

pil op / ned (på dit tastatur): Gennemse allerede indtastede kommandoer.

ps aux: Viser en liste med processer (programmer), der kører på din VPS.

kill pid: ps aux viser et diagram med blandt andet ID-nummeret pr. proces, med andre ord 'proces-ID / pid'. Med 'kill pid' afslutter du en proces (erstat pid med proces-ID-nummeret).

rm -f: Med rm-f fjerner du tvunget en fil. Antag at du har filen mylog.log i mappen /var/log (så i sin helhed /var/log/mijnlog.log) fjerner du den med 'rm -f /var/log/mijnlog.log'-kommandoen.

systemctl status service: Denne kommando viser den aktuelle tilstand af en tjeneste, hvor 'service' erstattes af det faktiske tjenestenavn, for eksempel 'systemctl status httpd’ for httpd-status.

journalctl -xe -u service: Hvis en tjeneste ikke vil starte, giver denne kommando dig mulighed for at gennemgå loggene for potentielle fejl. Erstat 'service' med det faktiske tjenestenavn, for eksempel 'journalctl -xe -u httpd' for httpd-tjenesteloggen.

rpm -qa |grep -i name: erstat 'name' med navnet på pakken, du søger efter for at søge efter en pakke.

rpm -e your-repository-rpm-package: Erstat  'your-repository-rpm-package' for at fjerne pakken, du fandt med den sidste kommando

Var denne artikel hjælpsom?